Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Μνήμες- Από την απελευθέρωση, στην Βέροια του 20ου αιώνα»

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας συμμετέχει στην επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες- Από την απελευθέρωση, στην Βέροια του 20ου αιώνα», την οποία διοργανώνουν ενόψει της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό από κοινού με το Δήμο Βέροιας, την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κ.Ε.Π.Α. “Θεανώ Ζωγιοπούλου”.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώρα 19:00 και σε αυτήν θα παρουσιαστεί ο επετειακός – συλλογικός τόμος που εξέδωσε η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας με τον τίτλο  «Βέροια 16 Οκτωβρίου 1912» - Η απελευθέρωση της πόλης μέσα από κείμενα του 20ου αιώνα» και θα προβληθεί πολυμορφικός δίσκος (dvd) με μαρτυρίες Βεροιωτών για τη Βέροια του 20ου αιώνα, παραγωγή της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας.
Στην ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων και την Απελευθέρωσης της Βέροιας θα αναφερθεί ο Υπ. Δρ. Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Δημητριάδης, ενώ τον επετειακό τόμο θα παρουσιάσει η Υπ. Δρ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας κ. Αναστασία Ταναμπάση.
Τέλος, μέσα από τις μαρτυρίες των: Σταύρου Πολυζωΐδη, Νίκου Καλλιγά, Μιχάλη Αδαμίδη, Ιωσήφ Στρούμτσα, Αντώνη Χατζηκώστα, Μαρίκας Πιπιλίκογλου και Ελευθερίας Μαρολαχάκη, που προβάλλονται στο επετειακό dvd, σκιαγραφείται η ιστορία της πόλης κατά το α΄ μισό του 20ου αιώνα.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών θα λειτουργήσει έκθεση ιστορικών κειμηλίων και αρχειακού-φωτογραφικού υλικού της περιόδου της Απελευθέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου