Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Τσόρνοβο - Φυτειά Ημαθίας - Βιβλιοπαρουσίαση


Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας σε συνεργασία με το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Κ. Βύζα Τσόρνοβο – Φυτειά Ημαθίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 19:00 στο Αρχοντικό Σαράφογλου (οδός Ιεραρχών) στη Βέροια.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται πτυχές της ιστορίας ενός από τα σημαντικότερα χωριά της Ημαθίας, με πρώτες αναφορές στα Βυζαντινά χρόνια. Αναφορές, στα οθωμανικά χρόνια, τον Μακεδονικό Αγώνα, το Μεσοπόλεμο την Κατοχή και τον Εμφύλιο συμπληρώνουν την ύλη του έργου. Τέλος, ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα Γενεαλογικά του χωριού, οπού ο αναγνώστη μπορεί να πληροφορηθεί για τις οικογένειες και τους κατοίκους του χωριού από το παρελθόν μέχρι σήμερα.


Ο συγγραφέας

Ο Βύζας Δημήτρης του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στο χωριό Φυτειά Ημαθίας το 1944. Έζησε τα πρώτα του χρόνια στη Βέροια μαζί με τους Φυτειώτες «ανταρτόπληκτους». Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στη Φυτειά το 1956 και το εξατάξιο Γυμνάσιο της Βέροιας το 1962. Στη συνέχεια μετέβη στη Βουδαπέστη, όπου είχαν βρεθεί οι γονείς του, εξαιτίας του Εμφυλίου και σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο (BME – Budapest University of Technology and Economics), από όπου αποφοίτησε το 1969. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1976. Με τη σύζυγο του Μαρία απέκτησε δύο κόρες. Εξάσκησε το επάγγελμα του ηλεκτρονικού στη Βέροια, έως τη συνταξιοδότησή του.



Αποκτήστε το βιβλίο συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα παραγγελίας

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο! Ως Φυτειώτης στην καταγωγή, ευχαριστώ θερμά τον συγγραφέα! Τάσος Λιόλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή